Siyasal Paradigmalar

Siyasetin Yeni Aktörü Yaşadığımız Deprem Felaketidir

Prof. Dr. Ahmet Özer

Unutmak yarınlarımıza ve kaybettiğimiz insanlarımıza saygısızlıktır. 17 Ağustos depreminde çarpık yapılaşmanın binlerce canı almasının ve sorumlulardan hesap sorulmamasının üzerinden…

Devamını Oku

Gelmekte Olanın, Gerçekten Gelmesi İçin!

Prof. Dr. Ahmet Özer

Erdoğan, kazananın her şeyi kazandığı ve her şeye hâkim olduğu kaybedenin her şeyi kaybettiği bir rejim getirdi. Diğer bir deyişle iktidara gelen tek başına her şeye hâkim olurken muhalefette olanın hiçbir şeye karışamadığı bir yapı söz konusu…

Devamını Oku

Kılıçdaroğlu’nun ABD Ziyareti ve Bilgi Ekonomisi

Prof. Dr. Ahmet Özer

Kılıçdaroğlu 9-13 Ekim tarihlerinde bazı görüşmeler yapmak, incelemelerde bulunmak üzere ABD’ye gitti. Ancak şimdiye kadar alışık olmadığımız ve beklenmeyen ilginç bir açıklamada bulunarak; ziyaretinin siyasi hiçbir…

Devamını Oku

Adalet Raporu – 7

Süleyman Bülbül

Sadece ekonomi değil, ülkede temel hak ve özgürlükler de gasp edildi. İfade ve basın özgürlüğü sansürlendi, yurttaşların sosyal alanlarına ve eğlence kültürüne müdahale edildi. Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül (2022) aylarına ilişkin rapora erişmek için tıklayınız…

Devamını Oku

Kılıçdaroğlu’nun “Cesaret”li Çıkışı: Başörtü ve Kürt Meselesi

Prof. Dr. Ahmet Özer

Zor meseleler ancak risk alınarak çözülür. Risk almak ise cesaret gerektirir. Sokrates, senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar, diyor. Cesaret gösterenler, sorumlu makamlardaysalar…

Devamını Oku

Uluslararası Bağlamıyla Kemalizm

Doç. Dr. Burak Cop

Takvimler Eylül 1928’i göstermektedir. Harf devriminin kanunlaşmasına daha bir buçuk ay vardır. Basında halen eski yazı kullanılmaktadır. Popüler bir yayın olan Köroğlu dergisi, yeni sayısının kapağında dikkat çekici bir illüstrasyona yer verir…

Devamını Oku

Sosyal Konut mu? Toplu Konut mu?

Başak Kamacı Budak

Geçtiğimiz günlerde açıklanan “Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Sosyal Konut Hamlesi” sonrası, bir yandan; milyonları bulan başvuru sayıları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından güncel olarak kamuoyu ile paylaşılırken…

Devamını Oku

Siyaset Kurumunun Doğal İşlevleri: Barış ve Demokrasinin Adaleti Üzerine

Prof. Dr. Ahmet Özer

İnsanlık kalubeladan beri iki büyük mücadele içinde olagelmiştir. Bunlardan biri insanın insanla mücadelesidir, diğeri ise insanın doğa ile mücadelesidir. İnsanın insanla mücadelesi silahları, silahlar savaşları ortaya…

Devamını Oku

Rusya ile İlişkilerin Türkiye’ye Etkileri

M. Murat Kubilay, Burak Yıldırım, Anıl Kemal Aktaş

M. Murat Kubilay, Burak Yıldırım ve Özgür Hacıoğlu Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu’nda ‘Rusya ile İlişkilerin Türkiye’ye Etkileri’ni konuştu. Yayını izlemek için tıklayın…

Devamını Oku

İktidar Olmak İçin Kapsama Alanının Genişlemesi Meselesine Sosyolojik Bir Bakış

Prof. Dr. Ahmet Özer

Kendi “doğruları” ve uluslararası güçlerin desteği ile iktidar gelen AKP bugün kendi yanlışları sonucu, içerde ve dışardaki desteğini kaybederek iktidardan gitmek üzere. Tabi muhalefet için her şey “çantada keklik” denemez. Bu seçim…

Devamını Oku

Roboski ve Helalleşme

Prof. Dr. Ahmet Özer

Türkiye önemli bir süreçten geçiyor. Birçok konuda tıkanmış durumda. Ekonomik kriz, hukukta yaşanan sorunlar, sığınmacılar meselesi, dış politikadaki tıkanıklık. Bütün bunların yansıra yaşanan yönetim krizi. Sistem tıkanmış, siyaset…

Devamını Oku

Devletin “Koruyuculuk” Görevi ve Afet Hukuku

Başak Kamacı Budak

Biyolojik, psikolojik ve sosyolojik bir varlık olarak insan; dünyayı güvenilir ve kontrolü altında bir yer olarak algılamaya ihtiyaç duyar. Global düzeyde, 2019 yılından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 Salgını ile…

Devamını Oku

Değişen İstihdam ve Eğitim

Murat Kaymak

Eğitim ile istihdam arasındaki ilişki Sümer okullarına kadar dayanmaktadır. Sümer çocukları, iyi bir yazıcı, bürokrat olmak için okuldaki zorlu eğitimi bitirmek zorundaydı. İşi bilmek, topluma yararlı olmak eğitimin temel amaçları…

Devamını Oku

Türkiye ve Avrupa’dan Örneklerle Vergi Üzerine Düşünceler

Doç. Dr. Burak Cop

Vergi adaletsizliği ülkemizdeki tek adam rejiminin ekonomi-politiğinde önemli bir rol oynuyor. Geçen yıl Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dünyada politika faizini indiren yegâne merkez bankası olması suretiyle…

Devamını Oku

İktidar İçin Başarıya Giden Yol Ve Sosyal (Demokrat) Belediyecilik

Prof. Dr. Ahmet Özer

31 Mart ve 23 Haziran bir başlangıçtır, bir son değildir. Mücadelenin ve sürecin başarı ile sonuçlanması AKP’nin gitmesine bağlı. Asıl başarı yasakların kalkması, yolsuzlukların son bulması ve yoksulluğun ortadan kalmasından geçiyor…

Devamını Oku

Türkiye’nin Beşeri Sermaye Sorunu

M. Murat Kubilay, Burak Yıldırım, Anıl Kemal Aktaş

M. Murat Kubilay, Burak Yıldırım ve Anıl Kemal Aktaş, Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu’nda; Türkiye’nin Beşeri Sermaye Sorunu’nu konuştu. Yayını izlemek için tıklayın…

Devamını Oku

Lider Kültü: Biattan Sadakata, Makyavelizmden Neronizme

Prof. Dr. Ahmet Özer

Türkiye siyasi, ideolojik ve coğrafi olarak derin hatlarla üçe bölünmüş durumda. Siyasi olarak, doğuda HDP, batı kıyı şeridinde CHP, Orta Anadolu ve Karadeniz’de AKP ve MHP yer alıyor.  İdeolojik olarak doğu ve güneydoğuda güçlü olan…

Devamını Oku

Kalkınma Sürecinde Bilimin-Bilginin Rolü ve Mersin Üzerine Bir Değerlendirme

Prof. Dr. Ahmet Özer

Bilindiği üzere, çağımız kalkınma çağıdır. Kalkınmanın ise iki değerli kaynağı var: Bunlardan biri insandır öbürü ise bilgidir. İnsanı dönüştürmenin en etkili yolu eğitimdir. (Örgün) eğitimin en üst seviyesi ise üniversite eğitimidir. Çünkü üniversiteler…

Devamını Oku

Önümüzdeki Seçim Aslında Yeni Bir Halk Oylaması

Doç. Dr. Yunus Emre

aşar Kemal en önemli eseri İnce Memed’i “içinde başkaldırma kurduyla doğmuş insanın romanı” olarak tanımlamıştı. Büyük yazarımıza göre bu nedenle İnce Memed bir “mecbur adamdı”. Mecbur adam ifadesi edebiyatımız için geçerli olduğu…

Devamını Oku

Açgözlülüğün Bizi Götürdüğü Yer

Prof. Dr. Ahmet Özer

Biz bir yandan günlük ve konjonktürel hunharlıklarla uğraşırken diğer yandan dünya elimizden kayıp gidiyor. İnsanoğlunun güç arayışındaki gaddarlığı sadece güçsüzleri ezmekle kalmıyor doğayı da tahrip ediyor…

Devamını Oku

Otokratik Devletten Demokratik Cumhuriyete Bir Model Önerisi

Prof. Dr. Ahmet Özer

Bu devlet tarzı katı merkeziyetçi ve bürokratiktir. Günümüz Türkiye’sinde olduğu gibi bütün sorunlar Ankara’dan/Saraydan tespit ediliyor; bütün çözümler Ankara’da/Sarayda üretiliyor; bütün kaynaklar Ankara’da /Sarayda toplanıp dağıtılıyor…

Devamını Oku

Ukrayna Savaşı’nın 100. Gününde Türkiye’nin Olası Suriye Operasyonu

M. Murat Kubilay, Burak Yıldırım, Onur Alp Yılmaz

M. Murat Kubilay, Burak Yıldırım ve Onur Alp Yılmaz, Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu’nda; Ukrayna Savaşı’nın 100. Gününde Türkiye’nin Olası Suriye Operasyonu’nu konuştu. Yayını izlemek için tıklayın…

Devamını Oku

Özel Okul Öğretmenlerinin Durumundan MEB Sorumludur!

Murat Kaymak

Eğitim hizmetleri, ister özel isterse devlet tarafından yerine getirilsin, benimsenen amaçların eksiksiz biçimde yerine getirilmesi için eğitimin niteliğinden hiçbir taviz verilmemesinin gerektiği açıktır. Ne var ki bu konuda hem devlet okullarında hem de…

Devamını Oku

Realizm ve Neoliberalizm Açısından Uluslararası İlişkiler

Prof. Dr. Ahmet Özer

Yer kürede sınırları belirlenmiş ve BM tarafından kabul edilmiş 213 devlet var. Bu devletler durum, konum ve ideolojilerine göre sürekli birbirleri ile ilişki, çelişki ve hatta çatışma içindedir. Ne ki bu güne kadar…

Devamını Oku

Adalet Raporu – 6

Süleyman Bülbül

2022 yılının ilk dört ayında (Ocak-Şubat-Mart-Nisan) adalet sistemi, ekonomi, yoksulluk, yoksunluk, eğitim, sağlık, ekoloji gibi insan hayatını doğrudan etkileyen alanlardaki kriz giderek derinleşmiştir. Rapora ulaşmak için tıklayınız…

Devamını Oku

Uyuşturucu Bataklığı Toplumun Huzur ve Güvenini Derinden Sarsıyor

Yüksel Mansur Kılınç

Uyuşturucu bağımlılığı, insanlığı çok yönlü tehdit eden boyutlara ulaşmış durumda. Ülkemizde ve bölgemizde uyuşturucu madde bağımlılığında ve uyuşturucu ile bağlantılı suçlarda büyük artış yaşanıyor. Yayınlanan resmi veriler, kentlerimizin meydanlarında, parklarında, sokaklarında…

Devamını Oku

Seçime Giderken Türkiye’nin Beş Ana Sorununa Bakış – 3

Prof. Dr. Ahmet Özer

ir süredir seçim sathı mahalindeyiz. İttifaklar Cumhurbaşkanlığı adaylarını ve yol haritalarını belirliyorlar.  Tabi bu noktadan sonra önemli olan Türkiye’nin karşıkarşıya bulunduğu sorunlar, siyasi partilerin ve adayların…

Devamını Oku

Demokrasi Mücadelesinde Netlik

Murat Kaymak

Siyaset de tıpkı coğrafi keşiflerde olduğu gibi pusula ve harita gerektirir. Siyaset ne kadar olması gerekenleri ifade etse de onlara ulaşmak için yapılması gerekenler vardır. Pusula ve harita, yapılması gerekenleri…

Devamını Oku

Seçime Giderken Türkiye’nin Beş Ana Sorununa Bakış – 2

Prof. Dr. Ahmet Özer

Geçen yazıda Türkiye’nin karşı karşıya olduğu en temel beş sorundan ikisi olan “hukuk ve demokrasi” sorununu işlemiştik. Bu yazıda “Eğitim” meselesini ele alacağız. Daha sonra ise “ekonomi” ve “dış politika” ile bu seriyi tamamlayacağız…

Devamını Oku

Başarı ve Başarısızlığın Değişen Anlamı

Murat Kaymak

David Harvey’in “Neoliberalizmin Kısa Tarihi”nde[1] örneklerini verdiği ülkelerin yaşadıklarıyla Türkiye’deki yaşananların örtüşmesi, bizi bildiğimiz bir sonuçla karşı karşıya getiriyor: Yaşamakta olduğumuz sorunlar…

Devamını Oku

Ukrayna Savaşı Boyut Değiştiriyor

M. Murat Kubilay, Burak Yıldırım, Özgün Emre Koç

M. Murat Kubilay, Burak Yıldırım ve Özgün Emre Koç, Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu’nda; tüm boyutları ile Ukrayna Savaşı’nı konuştu. Yayını izlemek için tıklayın…

Devamını Oku

“Eğitim Ordusu” İfadesi Bize Neyi Anlatmaktadır?

Murat Kaymak

“Eğitim” ve “ordu” sözcükleri yan yana gelebilir mi? Başta öğretmenler olmak üzere eğitim çalışanlarına, hatta bunlara öğrencileri de katarak hepsine birden “eğitim ordusu” ifadesi kullanılabilir mi? Geçmişte sıklıkla kullanıldığına göre…

Devamını Oku

Seçime Giderken Türkiye’nin Beş Ana Sorununa Bir Bakış: Demokrasi ve Hukuk – 1

Prof. Dr. Ahmet Özer

Bir süreden beridir artık seçim sathı mahalline girmiş bulunuyoruz. Seçim 2023 Haziranında yapılsa bile bir sene gibi bir süre kaldı.  Tabi bu noktadan sonra önemli olan iki mesele var: Biri ülkenin karşı karşıya bulunduğu can alıcı sorunların tespitidir…

Devamını Oku

AKP’nin Yönetmelik Anlayışı: Anayasa’nın İhlali Kanunların Hükümsüzlüğü

Av. Süleyman Bülbül

Doğal tabiat varlıkları ve tarımsal üretime elverişli topraklar bakımından zengin olan Ülkemizde, bu zenginlik hukuksuz politikaların tezahür ettiği geniş bir alan. Bunun bir örneğini Mart ayında yaşadık. Devamlı ertelenen ÇED bilgilendirme toplantıları…

Devamını Oku

Enerji Politikaları ve Yeşil Dönüşüm

Ahmet Akın

Dünyada klasik kalkınma kavramı, doğal kaynakların tükenmesi, nüfusun artması, iklim değişikliği ve çevre sorunları ile de birleşerek yerini “kapsayıcı-sürdürülebilir ve sosyal kalkınmaya” bırakmıştır. İklim değişikliği, hızlı sanayileşme ve…

Devamını Oku

Seçim Yasasının Amacı ve Muhalefetin Duruşu Konusunda Bir Değerlendirme ve Bazı Öneriler

Prof. Dr. Ahmet Özer

Türkiye gibi rejimler görünürde demokrasilerdeki gibi unsurlar içerir. Muhalefet yer yer seçim kazanır ya da kazanmaya yakınlaşır; sıkı bir siyasi rekabet ortamı vardır gibi görünür; basında farklı fikirlere, gerçeklere, muhalefete…

Devamını Oku

Rusya’nın Ukrayna Saldırısı ve Uluslararası Hukuk

Doç. Dr. Burak Cop

Birleşmiş Milletler (BM) devletlerin güç kullanımını yasaklar. Bu yasağın iki istisnası vardır: Meşru müdafaa ve uluslararası barış ve güvenliğin temini için BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) onayıyla kolektif güç kullanımı…

Devamını Oku

Rusya’nın Ukrayna Saldırısına Retrospektif Bir Bakış

Doç. Dr. Burak Cop

Ünlü tarihçi Yuval Noah Harari 6 yıl önce yayınlanan Homo Deus kitabında savaşların sonunun yakın olduğunu müjdelemekteydi. 20. Yüzyıl’ın ikinci yarısından itibaren savaşlar, geçmiş yüzyıllar hatta binyıllara göre seyrekleşmiştir…

Devamını Oku

İktidarın Seçim Sistemi Hamlesi Ne Anlama Geliyor?

Doç. Dr. Burak Cop

İki yıldır gündemde olan fakat AKP ve MHP’nin çıkarlarını uzlaştırmak güç olduğu için ancak 2022 Mart’ının ortasında meclise sunulabilen seçim sistemi değişiklik paketi, tematik bütünlüğü olmakla beraber bir torba kanun niteliğinde. Dört farklı kanunun değiştirilmesi hedefleniyor…

Devamını Oku

Türkiye Neden İklim Krizi İle Mücadelede Gerçek, Kararlı ve İstikrarlı Yol Alamıyor?

Av. Murat Bakan

İstilacı bir tür gibi yayılıyoruz. Kendimizden başka hiçbir canlıya yaşama hakkı tanımıyoruz. Son 50 yılda her 3 omurgalı canlıdan ikisi yok oldu. 300 bin yıldır başka canlılarla birlikte yaşayan insan son 50 yılda sadece diğer türleri…

Devamını Oku

Ukrayna Rusya Savaşında İkinci Perde – 2

Prof. Dr. Ahmet Özer

Ukrayna savaşı başladığında üç senaryolu bir süreçten söz ediliyordu. Ne ki, ilk ikisini geçtik şimdi üçüncü aşama söz konusu denebilir. Bu makale bu çerçevede bu senaryoları irdeleyecek sonra dünya ölçeğindeki yansımalarına…

Devamını Oku

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ve Yarının Türkiye’si: Erdoğan’ı Değil Erdoğan Sonrasını Konuşmak

Doç. Dr. Yunus Emre

28 Şubat 2022 günü siyasi tarihimiz için önemli bir dönüm noktasıydı. Altı siyasi partinin genel başkanları Ankara’da Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerisinin genel çerçevesini kamuoyuyla paylaşmak üzere…

Devamını Oku

Yarının Türkiye’si İçin İnşa Programı

Av. Bülent Tezcan

Geçtiğimiz hafta altı siyasi parti genel başkanı güçlendirilmiş parlamenter sistem önerilerini içeren ortak metni imzaladılar. Ahlatlıbel Buluşmasının ardından yapılan Bilkent Toplantısı aslında bir demokratik sistem önerisinden çok daha fazla anlam ifade ediyor.

Devamını Oku

Savaştan Ekonomiye Ukrayna Krizi

M. Murat Kubilay, Burak Yıldırım, Özgür Hacıoğlu

M. Murat Kubilay, Burak Yıldırım ve Özgür Hacıoğlu, Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu’nda; savaştan ekonomiye Ukrayna krizini konuştu. Yayını izlemek için tıklayın…

Devamını Oku

Rusya-Ukrayna Savaşı: Perdenin Önü ve Arkası

Prof. Dr. Ahmet Özer

Rusya’nın Ukrayna işgalinin üzerinden bir hafta geçti. Bu konuda her kafadan bir ses çıkıyor: Ülkeler kendi çıkarlarına, kişiler de kendi ideolojilerine göre pozisyon alıyor. Oysa gerçek birdir ve gerçeğe gözünü kapatan dünyayı sadece kendine gece yapar…

Devamını Oku

Yükseköğretimde Temel Bir Sorun Olarak Üniversitenin Fonksiyonları Üzerine Bir Tartışma

Prof. Dr. Ahmet Özer

Türkiye’nin bu güne değin bunca potansiyellerine rağmen hak ettiği ekonomik gelişmeyi sağlayamaması ve demokratik bir yapılanmayı gerçekleştirememesi, birçok yönetim sorununun ötesinde, asıl nedeni genel olarak…

Devamını Oku

Savaşa doğru: Ukrayna krizi

E. General Ahmet Yavuz

Mesele çok boyutlu. Krizin merkezinde coğrafi olarak Ukrayna var. Esasında savaş küresel güçler arasında cereyan ediyor. Büyük bir bilek güreşi sürüyor. Krizin bir yanında Rusya diğer yanında ABD var. Rusya’nın isteği açık…

Devamını Oku

Avrupa, Avrupalılık ve Avrupa Konseyi

Doç. Dr. Yunus Emre

Ünlü İngiliz toplum ve siyaset kuramcısı Gerard Delanty Avrupa’nın İcadı başlıklı kitabında Avrupa’nın ne olduğu üzerine kapsamlı bir tartışma yürütür. Kimilerine göre Avrupa bir coğrafi terim ya da bir coğrafi gerçekliktir. Başka bir görüş ise…

Devamını Oku

Murat Emir Türkiye’nin Korona İle İmtihanı’nı Anlatıyor – 7. Bölüm

Murat Emir

Murat Emir Türkiye’nin Korona İle İmtihanı’nı Anlatıyor – 7. Bölüm

Devamını Oku

Adalet Raporu – 5

Süleyman Bülbül

2021 yılının son üç ayında (Ekim, Kasım ve Aralık) ülkemizde yaşanan hak ihlalleri ve adalet arayışlarını derlediğimiz beşinci “Adalet Raporu”, derinleşen ekonomik krizin ve Tek Adam rejiminin yarattığı kaos ortamının tablosu oldu. Rapora ulaşmak için tıklayınız…

Devamını Oku

Çökertilen Medya ve Yarına İlişkin Umudumuz

Yüksel Mansur Kılınç

Türkiye medyasında son 40 yılda büyük değişimler, dönüşümler meydana gelmiştir. Bugün, medyamızdaki yapısal sorunların çoğu, 1980’li yıllardaki neoliberal politikaların medyaya yansımaları olarak ortaya çıkmıştır…

Devamını Oku

Popülizmden Otoriteryanizme

Prof. Dr. Ahmet Özer

Popülizmin iki önemli ögesi var: Biri, müesses nizamdan nefret etmek; diğeri de kendi adına değil, halk adına konuşmaktır. Popülist politkaların ortaya çıkardığı liderler bir süre sonra diktacı eğilimlere yönelebilirler…

Devamını Oku

AKP’nin Medya Düzeninde Saray’ın Medya Suçları

Yüksel Mansur Kılınç

Son beş yılda, ülkemizde yayın yapan 1800 gazetenin yarısı kapanmıştır. 2021 yılı sonu itibariyle Türkiye’deki ulusal, bölgesel, yerel gazete sayısı 900’e düşmüştür. 2021 yılında en az 50 gazete kapanmış, geri kalan yerel gazetelerin çoğu…

Devamını Oku

Yasama Yükümlülüğü veya İhmal Yoluyla Anayasaya Aykırılık

Prof. Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu

İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (İHAM), giderek artan iş yükü altında boğulmamak için 2000’li yıllarda pilot karar tekniğine başvurmaya başladı. Broniovski kararı ( Polonya /22 Haziran 2004) ile başlayan…

Devamını Oku

Eğitim Hakkı 101

Doç. Dr. Mine Göl Güven

Eğitim hakkından bahsetmeden önce yazıma, bireylerin öğrenme haklarının hakkını teslim ederek başlamak isterim. Bireyde eşit gelişmesi gereken dört alan var diyor Jacques Delors (1996). Birincisi “Bilmeyi öğrenmek”, yani aldığımız tüm bilgiyi anlamak için…

Devamını Oku

CHP’nin İktidar Yolculuğunda Ana İstasyonlara Sosyolojik Bir Bakış – Bölüm 3

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

Bir kere en sonda söyleyeceğimizi en başta söyleyelim. CHP’nin hedef kitlesi mağdurlar koalisyonudur. Kim bu mağdurlar koalisyonu diye sorulabilir: Ezilenler, horlananlar, dışlananlar, sesi çıkmayanlar, sistemden pay almayanlar, eşitsiz bölüşümün kurbanı olanlar…

Devamını Oku

CHP’nin İktidar Yolculuğunda Ana İstasyonlara Sosyolojik Bir Bakış – Bölüm 2

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

AKP’nin dini siyahlaştıran politikasına karşın HDP ise Doğu ve Güneydoğuda etnik temele dayalı bir politika yürütmekte. HDP’nin 2015 seçiminde Güneydoğuda oy patlaması yapmasının nedeni Başbakan Erdoğan’ın “ya sev ya terk et” mealindeki sözleri…

Devamını Oku

Türkiye’nin Yine Yeni Ekonomi Politikası

Pınar Kıvandık Türker

Cumhurbaşkanı Erdoğan 22 Kasım’da yaptığı konuşmasında, “Kurdaki yükselişe bağlı olarak kimi ürünlerde ortaya çıkan fiyat artışı yatırımı, üretimi ve istihdamı doğrudan etkilemez. Tam tersine kurdaki rekabet

Devamını Oku

Türkiye’nin Geleceğindeki Riskler ve Fırsatlar

Anıl Kemal Aktaş, M. Murat Kubilay, Onur Alp Yılmaz, Burak Yıldırım

Anıl Kemal Aktaş, M. Murat Kubilay, Onur Alp Yılmaz ve Burak Yıldırım, Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu’nda; Türkiye’nin geleceğindeki riskler ve fırsatlar üzerine konuştu. Yayını izlemek için tıklayın…

Devamını Oku

CHP’nin İktidar Yolculuğunda Ana İstasyonlara Sosyolojik Bir Bakış – Bölüm 1

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

Türkiye zor ve önemli bir süreçten geçiyor. Bir yandan başta ekonomi olmak üzere içerdeki sorunların yaratmış olduğu bir sıkışmışlık, öte yandan dünyada ve Ortadoğu’da meydana gelen gelişmelerin ülkeyi içine çekmeye çalıştığı

Devamını Oku

Türkiye’nin F-16 Bekleyişi Ne Kadar Sürecek?

Burak Yıldırım

Türkiye, silahlı kuvvetlerinin en kritik gelecek planını oluşturan F-35 projesinden çıkartıldıktan sonra oldukça büyük bir riskle karşı karşıya kaldı. Hava kuvvetlerinin 2070’e kadarki planında, F-35 ve Milli Muharip Uçak ana gövdeyi oluşturacaktı…

Devamını Oku

Ekonomi Yönetimi Kontrolü Yitiriyor

Dr. M. Murat Kubilay

Temmuz 2018 ve Ekim 2020’de yaşanan 3 döviz kuru atağından sonra, bir kez daha Türk lirası spekülatif atakla karşı karşıya. Enflasyon beklentilerinin bozulmasını müteakip, küresel emtia ve enerji fiyatları yüksek seyrederken…

Devamını Oku

Helalleşme: Değişimin Kodları ve Kılıçdaroğlu’nun Hamleleri Ne Anlama Geliyor? – 2

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

Daha önceki yazılarımızda ısrarla belirttiğim bir husus var; CHP iktidar olmak istiyorsa Kürtler ve mütedeyyinlerle barışması, yani yakınlaşması lazım diye. Bu iki kesim uzun yıllardır CHP’den uzak durdu.

Devamını Oku

Alfabedeki Harfler Yetersiz Kaldı

Av. Ali Mahir Başarır

“ADALET”, toplumsal hayatın en temel ihtiyaçlarından biri hatta en başta gelenidir. Adalet terazisinin dengesi şaştığında ise hayatın temel dengesi bozulmuş olur. Zira mahkeme duvarlarında yazılı duran

Devamını Oku

Doğu Akdeniz ve Türk Dış Politikası

Doç. Dr. Yunus Emre

Doğu Akdeniz sahip olduğu enerji kaynakları nedeniyle hem bölge ülkeleri hem de küresel güçler açısından jeostratejik bir öneme sahiptir. Türkiye açısından geçmişte GKRY’nin petrol ve doğalgaz arama faaliyetine girişmesi ile…

Devamını Oku

Helalleşme: Değişimin Kodları ve Kılıçdaroğlu’nun Hamleleri Ne Anlama Geliyor? – 1

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

Kılıçdaroğlu bir süredir toplumu heyecanlandıran, siyasi yorumcuların akıllarının çalışma biçimini allak bullak eden, iktidarın ise moralini epeyce bozan çıkışlar yapıyor.  En son yaptığı “helalleşmek” çıkışı da bunlardan biri.

Devamını Oku

İsrafın Anıtı Zafer Havalimanı

Deniz Yavuzyılmaz

Deniz Yavuzyılmaz Zafer Havalimanı’ndaki kara deliği anlatıyor. “İsrafın Anıtı Zafer Havalimanı” başlıklı yayını izlemek için tıklayın…

Devamını Oku

Murat Emir Türkiye’nin Korona İle İmtihanı’nı Anlatıyor – 6. Bölüm

Murat Emir

Murat Emir Türkiye’nin Korona İle İmtihanı’nı Anlatıyor – 6. Bölüm

Devamını Oku

Öğrenim Kredisi Borçları – Tespit ve Çözümler

Dr. M. Murat Kubilay

Genç işsizliğin rekor kırması, iş arama süresinin uzaması ve alan dışı işlerde asgari ücret düzeyinde çalışmanın yaygınlaşmasıyla kredi geri ödemeleri zorlaşmıştır. Yüksek enflasyon nedeniyle olağan faiz yükü borçları çok artırmış ve birçok öğrenci e-hacze tabi olmuştur…

Devamını Oku

Suriye Irak ve Lübnan Tezkereleri

Ali Er

TSK unsurlarının sınır ötesinde Suriye ve Irak’ta kullanılmasına dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresinde iki yıl süre ile asker gönderme yetkisi istenirken Lübnan’daki BM görev gücü TSK unsurlarının görevinin uzatılmasına dair…

Devamını Oku

İyi Parti ve HDP Denklemindeki Kürt Meselesi: Avantajlar Ve Dezavantajlar

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

İyi Parti ve HDP denklemi dengesinde yürüyen Kılıçdaroğlu’nun başarmaya çalıştığı iş zor olsa da üstesinden adım adım geldiği anlaşılıyor. Zoru başardığı taktirde bu zorluk oranında çok önemli ve tarihi bir iş başarmış olacak.

Devamını Oku

Adalet Raporu – 4

Süleyman Bülbül

Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarının olaylarını ve hak ihlallerini derlediğimiz ve düzenli olarak çıkardığımız Adalet Raporuyla yurttaşlara dayatılan tek adam rejiminin etkileri bir kez daha gün yüzüne çıkmakta. Rapora ulaşmak için tıklayınız…

Devamını Oku

Siyasetin Demokratikleştirilmesi

Bülent Tezcan

Güçlü bir demokrasi için güçlü demokratik siyasal kurumlara ihtiyaç vardır. Otoriter rejimler önce demokratik siyasal kurumları zayıflatır, fırsat bulduğunda yok eder ve yerine otoriter siyasal kurumlar inşa eder.

Devamını Oku

Avrupa Müşterek Ordusu – AUKUS tezlerinin NATO’ya yansıması: Türkiye yeni bir tercihin arifesinde

Burak Yıldırım

NATO zirvelerinde kısık sesle dillendirilen ancak Macron’un ‘’beyin ölümü’’ ifadesiyle kamuoyuna açılan siyasi ortaklık sorunu Batı’nın önündeki en temel sorun haline gelmiş bulunuyor.

Devamını Oku

Gitmekte Olan Gidiyor, Gelmekte Olan Nedir Ya Da Ne Olmalıdır?

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

Önümüzde bir seçim var. Bu seçim bundan sonra nasıl bir ülkede yaşayacağımız bir “kader seçimi” olacak. O halde mesele kader seçimi ise bu seçimde kimse ona “kariyer seçimi” gibi bakamaz ve bu yönlü planlama yapamaz, yapmamalı…

Devamını Oku

Sanatla Yaşamak, Sanatı Anlamak İçin Sanat Eğitimi

Oya Abacı

Sanat bir toplumun tanımlanmasında, o toplumun diğer toplumlardan farkını ortaya koyan ayırıcı özelliklerden birisidir. Sanat insanın fiziksel evrimini tamamladıktan sonra topluluklar halinde…

Devamını Oku

Afganistan’daki Gelişmelerin Türkiye’ye Etkileri – Bölüm 2

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

Taliban’ın Afganistan işgali bir anda onu dünyanın ilk gündem maddesi haline getirdi.  Bir önceki makalede gelişmeleri genel olarak değerlendirmiştik. Bu yazıda ise Taliban’ın gidişatını ve Türkiye’ye olası etkilerini tartışacağız. Okumak için tıklayınız…

Devamını Oku

Taliban Nasıl Geldi, Nereye Doğru Gidiyor? – Bölüm 1

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

Taliban’ın Kabili beklenmeyen bir hızla ele geçirmesi dünyayı şok etti. Büyük devletlerin bu kadar büyük ve güçlü istihbarat örgütü varken bunu önceden görmemiş olması manidardır. “Taliban Nasıl Geldi, Nereye Doğru Gidiyor?” başlıklı yazının birinci bölümünü okumak için tıklayınız…

Devamını Oku

İnsan Türü Nereye Doğru Gidiyor? – Bölüm 4

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

“İnternetin ruhu gövdeden ayıran teknoloji” olduğuna inanılıyor. Ten bütün kadim metafizik öğretilerde can için bir kafes, bir hapishane olarak algılanıyordu, bugün ise… “İnsan Türü Nereye Doğru Gidiyor?” başlıklı yazının dördüncü bölümünü okumak için tıklayınız…

Devamını Oku

Sınavlarda Salgın Sürecinde Oluşan Öğrenme Kayıpları

Alaaddin Dinçer

2021 Yılı LGS sonuçları ile ilgili MEB’in yayınladığı Raporun, 2019 LGS sonuçlarını karşılaştırmamızdan dikkate değer sonuç farklılıkları ortaya çıkmakta. Oluşan bu farklılaşmayı eğitim/öğrenme kayıpları veya…

Devamını Oku

Memleket Halleri’nin Bu Haftaki Konuğu Enis Berberoğlu

Siyaset Bilimci Burak Cop’un sunduğu Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu “Memleket Halleri” programının konuğu CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu oldu. İzlemek için tıklayınız…

Devamını Oku

SAYIŞTAY 2016 YILI KİT DENETİM RAPORLARINI YAYINLIYORUZ

Deniz Yavuzyılmaz

Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu olarak, devlete ait şirketlerin denetlendiği TBMM KİT Komisyonuna sunulan, Sayıştay Denetim Rapolarını yayınlamaya devam ediyoruz.

Devamını Oku

İnsan Türü Nereye Doğru Gidiyor? – Bölüm 3

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

İnternet teknolojisi günümüzde sadece bilginin üretilmesi, iletilmesi ve saklanmasında yenilikler getirmedi aynı zamanda insan ilişkilerini ve dostluk anlayışımızı da değiştirdi, hatta halâ her geçen gün giderek artan ölçülerde… “İnsan Türü Nereye Doğru Gidiyor?” başlıklı yazının üçüncü bölümünü okumak için tıklayınız…

Devamını Oku

Kanal İstanbul

Av. İsmail Doğan Subaşı

Kanal İstanbul projesi ve etkileri hakkında çok değişik alanlar odak alınarak değerlendirmelerde bulunulabilir. Gerçekten de mevcut değerlendirmelere bakıldığında, askeri güvenlik, diplomasi, ekoloji, tarım, kentleşme, arkeoloji vb gibi farklı alanlardan yapılan eleştiri ve değerlendirmeler vardır.

Devamını Oku

Dünya Halleri’nin Bu Haftaki Konuğu Murat Karayalçın

Eski Başbakan Yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın, bu hafta Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu’nun “Dünya Halleri” programına konuk oldu. İzlemek için tıklayınız…

Devamını Oku

İnsan Türü Nereye Doğru Gidiyor? – Bölüm 2

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

İnsanoğlunun ikinci büyük arayışı mutluluğa giden yolu bulmaktır. Öbür dünyaya karşı duyulan şüphe insanoğlunu sadece ölümsüzlüğü aramaya sevk etmemiş, mutluluğu aramaya da yönlendirmiştir. “İnsan Türü Nereye Doğru Gidiyor?” başlıklı yazının ikinci bölümünü okumak için tıklayınız…

Devamını Oku

Dünya Halleri’nin Bu Haftaki Konuğu Ahmet Kamil Erozan

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili, emekli Büyükelçi Ahmet Kamil Erozan bu hafta Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu’nun “Dünya Halleri” programına konuk oldu. İzlemek için tıklayınız…

Devamını Oku

Memleket Halleri’nin Bu Haftaki Konuğu Özgür Özel

Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformunun “Memleket Halleri” sohbetleri başladı. Siyaset Bilimci Burak Cop’un sunduğu programın ilk konuğu CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel oldu. İzlemek için tıklayınız…

Devamını Oku

Yarısı Yüzülmüş Gölde Geriye Yüzmek Neden? – İstanbul Sözleşmesi

Av. Aysu Bankoğlu

Yıl 2011. AKP hükümeti, kamuoyuna büyük bir coşkuyla Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (“İstanbul Sözleşmesi” veya “Sözleşme”) nin ilk imzacısı olduğunu duyurdu…

Devamını Oku

Türkiye İçin Yeni Bir Hükümet Sistemi Önerisi: Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem

Şule Özsoy Boyunsuz & Berk Esen

Uzun zamana yayılan çok partili rejimiyle Türkiye bugün Avrupa Birliği üyesi olan birçok ülkeden bile daha eski bir demokratik geleneğe sahip olmasına karşın demokratik rejimini pekiştirememiştir…

Devamını Oku

İnsan Türü Nereye Doğru Gidiyor? – Bölüm 1

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

İnsanoğlu geçmişten günümüze iki büyük mücadele içinde olagelmiştir: Bunlar, insanın insanla mücadelesi ve insanın doğayla mücadeledir. Bu iki mücadelenin tarihsel süreçte üç önemli nedeni vardır…

Devamını Oku

Dünya Halleri’nin Bu Haftaki Konuğu Ünal Çeviköz

Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu’nun Dünya Halleri toplantılarının bu haftaki konuğu, İstanbul Milletvekili, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dış politika Başdanışmanı, Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz oldu. İzlemek için tıklayınız…

Devamını Oku

Yargının Muhalefetle Kurumsal Mücadelesi

Av. Çağlar Çağlayan

Muhalifler tarih boyunca haklarında açılan davalar marifetiyle baskı altında tutulmak istenmiştir. Bu sebeple olacak ki; muhalefetle yargının arasındaki mesafe dünyanın her yerinde açıktır…

Devamını Oku

Nietzsche’nin Hayatından Hayata Dair Dersler

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

19. yüzyılda yaşamış Alman filozof, şair ve kültür eleştirmeni olan Nietzsche tüm zamanların en cesur ve en büyük filozofu olarak kabul edilir. Çalışmaları devrim niteliğinde olan filozof, Antik Yunandan…

Devamını Oku

Adalet Raporu

Süleyman Bülbül

2020 yılının Eylül ayında başlayan Adalet Raporu serilerinde, ülke gündemindeki hak ihlalleri “Adalet ve Adalete Erişim”, “Salgın Krizini Fırsata Çevirmek”, “Temel Haklar”, “Kadın Hakları” ve “Hapishanelerin Durumu” ana başlıkları altında derlenmiş ve değerlendirilmiştir. Raporlara ulaşmak için tıklayınız…

Devamını Oku

50. Yılında Eleştirel Pedagojiyi Yeniden Düşünmek

Erdoğan Usta

Paulo Freire’nin doğumunun yüzüncü yıldönümü dolayısıyla mayıs ayı başında çevrimiçi bir seminer düzenlendi. Freire’nin yaşamı boyunca yanında olmuş dostları, çalışma arkadaşları ve yoldaşları bir yandan bu büyük eğitimciyi anarken bir yandan da…

Devamını Oku

Dünya Halleri’nin Bu Haftaki Konuğu Gazeteci Mehmet Ali Güller

Siyasal Paradigmalara Düşünce Platformu’nun haftalık “dünya halleri” yayınının bu haftaki konuğu gazeteci yazar Mehmet Ali Güller oldu. İzlemek için tıklayınız.

Devamını Oku

Korona ve Sonrası Dünyanın Haline Politik Bir Bakış

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

İktidar Koronavirüs sürecini iyi yönetemedi. Son zamanlarda Covid-19 Türkiye’yi boydan boya sardı ve tehlikeli boyutlara ulaştı. Her gün yüzlerce insanımız ölüyor binlercesi hasta olarak can çekişiyor

Devamını Oku

Dünya Halleri’nin Bu Haftaki Konuğu Gazeteci Murat Yetkin

Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu’nun “Dünya Halleri” yayınında bu hafta konuk, gazeteci, yazar ve yetkinreports haber/yorum sitesinin kurucusu Murat Yetkin oldu. İzlemek için tıklayınız.

Devamını Oku

Dünya Halleri’nin Bu Haftaki Konuğu Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu

Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu’nun “Dünya Halleri” programının bu haftaki konuğu, Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı, 24. dönem CHP Adana Milletvekili Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu oldu. İzlemek için tıklayınız.

Devamını Oku

Sözün Namusuna ve İnsan Onuruna Bağlı Bir Yazar: Yaşar Kemal – 2

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

Yaşar kemal beslendiği kaynak, yaşadığı yerler, gezdiği coğrafyalar onu belli bir birikime ve yüksek bir edebi seviyeye taşımıştı. O büyük yangınların içinde eriyerek yeniden oluşan kimyanın yeni kalıplara dökülmesi

Devamını Oku

SAYIŞTAY 2017 YILI KİT DENETİM RAPORLARINI YAYINLIYORUZ

Deniz Yavuzyılmaz

Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu olarak, devlete ait şirketlerin denetlendiği TBMM KİT Komisyonuna sunulan, Sayıştay Denetim Rapolarını yayınlamaya devam ediyoruz.

Devamını Oku

Freire, Habermas ve Eleştirel Matematik Eğitimi

Dr. Bülent Avcı

Bu yazı da akademik bir araştırma alanı olan eleştirel matematik eğitimini (EME) doktora süreci ve sonrasındaki deneyimlerim üzerinden anlatmaya çalışacağım.

Devamını Oku

Dünya Halleri’nin Bu Haftaki Konuğu Emekli Büyükelçi Oğuz Demiralp

Siyasal Paradigmalar dış politika sohbetlerinin bu haftaki konuğu Emekli Büyükelçi Oğuz Demiralp oldu. İzlemek için tıklayınız.

Devamını Oku

Ücretli Çalışanlar ve Orta Sınıflardan %1’e: AKP’li Yılların Çarpık Gelir Dağılımı

Görkem Özdemir

Türkiye’nin 19 yıldır içinde bulunduğu Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında bölüşüm süreçleri ücretli çalışanlar ve orta sınıflar aleyhine ve en üst gelir grubunun lehine olacak şekilde bozulmuştur.

Devamını Oku

Türk Ekonomisinde Yolun Sonu Mu?

Pınar Kıvandık Türker

Türkiye ekonomisi, kronik sorunları olan bir ekonomidir. Dönem dönem ekonomik durumda iyileşmeler görülse de enflasyon ve işsizlik yapısal bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Bugün ülkenin yaşadığı ekonomik sorunlar

Devamını Oku

Sözün Namusuna ve İnsan Onuruna Bağlı Bir Yazar: Yaşar Kemal – 1

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

Söze ve insan onuruna bağlı büyük yazar, koca çınar Yaşar Kemal 28 Şubat 2015 yılında aramızdan ayrıldı… o gitti ama hikayesi ve eserleri kaldı. Değil mi ki İranlı şair Ferruğ, “kuş ölür, sen uçuşu hatırla” diyor.

Devamını Oku

Anadolu’da / Türkiye’de Çoğulculuk ve Tolerans – Nazım Hikmet

Prof. Dr. Onur Bilge Kula

Nazım Hikmet, ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’ ya da yine bu şairin deyişiyle, ‘İnsan Manzaralarında Memleketim’ adlı yapıtta şiir başta olmak üzere, bütün yazınsal türleri harmanlayarak, hem içerik, hem de biçim bakımından yepyeni bir ‘başyapıt’ yaratmıştır.

Devamını Oku

“Milli dış politika” Nasıl Oluşturulur? Hikmet Çetin Anlatıyor

Zeynep Gürcanlı

Çetin, bakanlık döneminde yaşadığı anektodlarla, eskiden Türkiye’de dış politikanın nasıl “particilik yapılmadan”, ortak akılla oluşturulduğunu da anlattı.

Devamını Oku

“Dünya Halleri” Sohbetleri Başladı

Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformunun “Dünya Halleri” sohbetleri başladı. İzlemek için tıklayınız.

Devamını Oku

Siyaset – Mafya ve Temiz Toplum İlişkilerine Sosyolojik Bir Bakış

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

Temiz bir toplum yaratmanın yolu temiz siyasetten geçer. Temiz siyaset ise kuralları önceden belirlenmiş, ilkeli ve siyasi etik kurallarına göre işleyen bir sistem üzerinde yükselebilir ancak. Böyle bir ortamda

Devamını Oku

Anadolu’da / Türkiye’de Çoğulculuk ve Tolerans – Pir Sultan Abdal

Prof. Dr. Onur Bilge Kula

16. yüzyıl Anadolu halk edebiyatında ve Nesimi, Fuzuli, Hatayi, Kul Himmet gibi şairler arasında en fazla öne çıkan ve dilden dile dolaşarak kalıcılaşan Pir Sultan Abdal

Devamını Oku

Dünyayı Fethetmenin İki Yolu

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

Buna rağmen neden hep bir yol varmış gibi davranılır ve bunda ısrar edilir bilinmez. Peki bu yollar nedir? Biri kılıçla/yani silahla öbürü bilimle/yani kalemle

Devamını Oku

“Yükseköğrenimde Yönetsel Kadrolarda Cinsiyet Eşitsizliği” Araştırması

Dr. Esra Kaya Erdoğan

Türkiye ve KKTC’de yer alan üniversitelerdeki yönetsel görevlerin toplumsal cinsiyet temelli dağılımını ortaya koyma hedefiyle yola çıkılan araştırmada, idari ve akademik yönetsel

Devamını Oku

Bedreddin’in Yolu – 2

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

Bu arada Osmanlı nasıl bir düzen içindedir? 1402 yılında Şeyhülislamlığını reddettiği Timur Ankara önlerine gelir. Yıldırım Beyazıt bütün hızıyla onu karşılar

Devamını Oku

Üniversite, Bilim ve Etik

Prof.Dr. İnayet Aydın

Tarihte ilk yükseköğretim kurumunun MÖ, 387 yılında Atina’da Platon (Eflatun) tarafından kurulan “Akademia” olduğu kabul edilir. “Akademi” sözcüğü zaman içinde, bir dalda, bir konuda üst düzey tartışmaların yapıldığı yerin ve bu tartışmaları yapanların tanımı haline gelmiştir.

Devamını Oku

Anadolu’da / Türkiye’de Çoğulculuk ve Tolerans – Şeyh Bedreddin

Prof. Dr. Onur Bilge Kula

İslam hukukuna ilişkin özgün açımlamalarıyla öne çıkan Şeyh Bedreddin, ‘Yargılama Usulüne Dair’ adlı kitabının ‘Hâkimlik ve Hüküm Verme Hakkındadır’ bölümünde ortaya çıkan bir hukuk sorununun “zamanın ve bölgenin” özgün koşulları göz önünde

Devamını Oku

Türkiye’de Hukuk Devletinin Tesisi: Bağımsız Ve Tarafsız Bir Yargı Erki İçin Öneriler

Doç. Dr. Demirhan Burak Çelik​​​​​​​​​

Türkiye’nin yargı sorunu belki Cumhuriyet’le yaşıttır. Bununla birlikte yargı konusundaki tartışmanın kimi zaman alevlendiği ve kimi zaman gündemin geri planına düştüğü dönemler olmuştur.

Devamını Oku

Bedreddin’in Yolu – 1

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

Tarihe mal olmuş bir şahsiyettir Şeyh Bedreddin (MS. 1359- 1416). “Şeyh” ve “Bedreddin”, iki zıt sözcük gibi duruyor yan yana, en azından benim için bu böyle.

Devamını Oku

Soykırıma Hükümetler Değil Mahkemeler Karar Verebilir

Mehmet Ali Güller​​​​​​​​​

Soykırıma Hükümetler Değil Mahkemeler Karar Verebilir

Devamını Oku

Anadolu’da / Türkiye’de Çoğulculuk ve Tolerans – Yunus Emre

Prof. Dr. Onur Bilge Kula

Ortaçağ Anadolu Aydınlanmasının büyük önderi, Türkçe edebiyatın ve şiirin güneşi, yaşadığı çağın karanlıkları içinde “bütün çağların aydınlığını” bulgulayan Yunus Emre’nin 1238- 1320 yılları arasında yaşadığı sanılmaktadır.

Devamını Oku

Yeni Tür Hegemonya Mücadelesinde Aktörler, İttifaklar, Jeopolitik Denklem

İbrahim Varlı

Neo liberal kapitalist-emperyalist sistem derin bir krizin girdabında. Mevcut yapısal kriz gün geçtikçe de derinleşiyor. Tamda ünlü İtalyan düşünür Antonio Gramsci’nin belirttiği gibi “Eskinin ölmekte olduğu yeninin ise henüz doğmadığı” kaotik zamanlardan geçiyoruz.

Devamını Oku

Halkın Cebinden Döviz Garantili Şehir Hastaneleri

Op.Dr.Fikret Şahin​​​​​​​​​

Halkın Cebinden Döviz Garantili Şehir Hastaneleri

Devamını Oku

Anadolu’da / Türkiye’de Çoğulculuk ve Tolerans – Mevlana

Prof. Dr. Onur Bilge Kula

Mevlana ‘Mesnevi’ ve ‘Fihi Mafih’ (Ne Varsa İçindedir) adlı kitaplarının birçok yerinde insan, akıl, bilgi, ahlak, erdem ve hakikat kavramlarını ele alır.

Devamını Oku

21. Yüzyılda Halkçı-Cumhuriyetçi Bir Sol Deneyim: Boyun Eğmeyen Fransa

Ali Tirali

Türkiye’de son yirmi yılda yaşadığımız korkunç demokratik gerilemeyi henüz bütün veçheleriyle anlayamadık, analiz edemedik.

Devamını Oku

Korkunun Yarattığı Suskunluk Sarmalı Ve Toplumsal Felç Durumuna Sosyolojik Bir Bakış

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

Olağandışı koşullarda, yönetimlerin baskısı sonucunda toplumlarda genellikle suskunluk sarmalı ile birlikte tercih çarpıtması yaşanır ve sonuçta bir toplumsal felç durumu meydana gelir.

Devamını Oku

Anadolu’da / Türkiye’de Çoğulculuk ve Tolerans – Hacı Bektaşi Veli

Prof. Dr. Onur Bilge Kula

‘Velâyetname’de anlatıldığına göre, Hacı Bektaşi Veli, Hoca Ahmet Yesevi’nin önde gelen halifelerinden olan Şeyh Lokman Perende’den bilgi ve bilim öğrenmiştir.

Devamını Oku

Kanal İstanbul bir FETÖ projesi mi?

Bülent Tezcan

Yukarıdaki ifade Balyoz davasının delil dosyasına girmiş ve darbe planının delilleri arasında gösterilen bir belgede yer alıyordu.

Devamını Oku

Anadolu’da / Türkiye’de Çoğulculuk ve Tolerans – Yusuf Has Hacip

Prof. Dr. Onur Bilge Kula

Anadolu Türk kültüründe hem çoğulculuk ve tolerans kavramlarının, hem de bunların karşıtları olan tekçilik ve toleranssızlık kavramlarının derin kökleri vardır.

Devamını Oku

İş Bitti Derken S-400’ler Stratejik Açmazda mı?

Ali Er

NATO Dışişleri Bakanları toplantısında Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li muhatabı Antony Blinken’la yüz yüze görüşmesinde “S-400’lerin satın alındığını ve bu işin bittiğini” bir kez daha söylemiş.

Devamını Oku

İstanbul Sözleşmesinden Montrö’ye Bütün Yetkiler Bir Kişiye!

Bülent Tezcan

“Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, bilinen adıyla “İstanbul Sözleşmesi” Cumhurbaşkanlığının 19 Mart 2021 tarih 3818 sayılı kararı ile Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedildi.

Devamını Oku

Türkiye’de Hükümetin Denetlenememe Sorunu

Av. Çağlar Çağlayan

Demokrasi denilen rejimi diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden birisi hükmedenlerin, hükmetmeye aday diğerleri tarafından denetlenmesidir.

Devamını Oku

Anadolu’da / Türkiye’de Çoğulculuk ve Tolerans – İbn Sina

Prof. Dr. Onur Bilge Kula

Çokluk ya da çoğulluk, farklı inanışların, etnik kökenlerin, toplumsal duyarlılıkların, çıkar ilişkilerinin, yaşam tarzlarının ve bütün bunların toplamı olan kültürlerin bir arada bulunmasıdır.

Devamını Oku

Murat Emir Türkiye’nin Korona İle İmtihanı’nı Anlatıyor – 5. Bölüm

Murat Emir

Murat Emir Türkiye’nin Korona İle İmtihanı’nı Anlatıyor – 5. Bölüm

Devamını Oku

Türkiye’de Halkçılığın Tarihi

Doç. Dr. Burak Cop

Doç. Dr. Burak Cop – Türkiye’de Halkçılığın Tarihi

Devamını Oku

Anadolu’da/Türkiye’de Çoğulculuk ve Tolerans

Prof. Dr. Onur Bilge Kula

Prof. Dr. Onur Bilge Kula’nın siyasalparadigmalar.org için kaleme aldığı “Anadolu’da/Türkiye’de Çoğulculuk ve Tolerans” yazı dizisi 27 Mart Cumartesi günü başlıyor.

Devamını Oku

Türkiye’nin 1945 Sonrası Çok Partili Demokrasiye Geçişine Neden Olan Unsurlar

Av. Doğuşcan Aydın Aygün

1789 Fransız İhtilali sonrası imparatorluklar yerini ulus devletlere, kral/padişah mutlak yönetimi ise yerini parlamenter ulus egemenliğine bırakmıştır.

Devamını Oku

Hollanda’nın Seçim Pazarı

Görkem Özün Can – Anıl Kemal Aktaş

Bu yazıda sizlerle Hollanda’da popüler hale gelmiş ve daha önceki çalışmalarda Voting Advice Applications(VAA) yani Oylama Tavsiye Uygulamaları olarak çevirebileceğimiz seçmen yönelimleri uygulamalarına dair bilgiler paylaşacağız.

Devamını Oku

Türkiye’de Sol Popülizmin İmkanları ve Sınırları: Yeni CHP Söyleminin Analizi

Doç. Dr. Cemil Boyraz​​​​​​​​​

CHP’nin popülizmi tarihsel süreç içerisinde dönüşüme uğramış ve özellikle 1960’ların ortalarına gelindiğinde Bülent Ecevit öncülüğünde “Ortanın Solu” (Ecevit, 1966) söylemiyle yeni bir içerik ve dinamizm kazanmıştır.

Devamını Oku

Şehir Hastanelerinin Maliyetleri

Op.Dr.Fikret Şahin​​​​​​​​​

Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yapılan ve özel şirketler tarafından işletilen şehir hastanelerinin, Sağlık Bakanlığı bütçesinden aldığı oran her geçen yıl katlanarak artmaktadır.

Devamını Oku

İkinci Meclis İhtiyacı

Doç. Dr. Burak Cop

Türkiye’de muhalefetin 2017 referandumundan beri “güçlendirilmiş parlamenter sistem” diye formüle ettiği yeni anayasa arayışı bir süredir Cumhur İttifakı’nın da gündeminde. Partiler arasındaki siyasi manevraların ne olacağından bağımsız olarak, muhalefetin, arzu ettiği anayasal düzeni detaylandırması gerekiyor. Bu yönde çalışmalar sürüyor. Söz gelimi CHP, kendi bünyesinde özel olarak güçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine çalışan bir komisyon kurdu.

Devamını Oku

Eğitimde Reform İçin, Öncelikle Kamusal Politikalara Dönülmelidir

Alaaddin Dinçer

Son günlerde “Eğitim Reformu” Cumhurbaşkanı tarafından yeniden gündeme getirilip tartışılmaya başladı. Eğitimde bir reformun yapılması gerektiği doğru, ancak reformdan ne anladığımız konusunda farklılaştığımız kesin.

Devamını Oku

Demokrasiyi Güçlendirecek Öneri: Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem

Av. Muharrem Erkek

Türkiye’de iktidarın yarattığı siyasi iklim, özellikle 2017 Anayasa değişikliği ile demokrasiden uzak bir niteliktedir. Mevcut hükümet sistemi, krizlere neden olduğu gibi, doğacak krizleri de çözecek yapıdan uzaktır.

Devamını Oku

PTT’de Genel Müdür ve Yardımcılarına Servet Garantisi

Deniz Yavuzyılmaz

Sayıştay 2019 Yılı PTT Bilgi Teknolojileri AŞ Denetim Raporuna göre; Şirketin (%100 PTT’ye ait) faaliyete başladığı 2018 yılından itibaren genel müdür ve genel müdür yardımcılarıyla yaptığı belirsiz süreli iş sözleşmelerine göre

Devamını Oku

TSK Nereye Koşuyor!

Ali Er

Türkiye 15 Temmuz hain darbe girişiminden dört yılı aşan süre içinde büyük değişimlere şahit oldu. Değişim hep daha iyiye açılan kapı, daha güzel günlere atılan adımları çağrıştırır.

Devamını Oku

Türk Yükseköğretiminde Başlıca Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Prof. Dr. İsa Eşme

Yazıda, Türk üniversitelerinin içinde bulunduğumuz dönemde karşı karşıya bulunduğu sorunların ana bileşenleri, bu sorunların üniversitelerimizin eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetlerine etkileri özetlenmiş, değinilen sorunlarla ilgili bazı çözüm önerilerine yer verilmiştir.

Devamını Oku

PTT A.Ş. “Evrak Tarama İşi” Bir Büyük Soygun Hikayesi

Deniz Yavuzyılmaz

PTT A.Ş. – PTT Bilgi Teknolojileri A.Ş. – Yandaş Firmalar arasında imzalanan ‘’Evrak Tarama İşi’’ adı altında PTT’de yapılan büyük soygunun araştırılması ile ilgili yaptığım çalışmalar ve konunun ısrarla takibi neticesinde; basının, kamuoyunun ve bürokrasinin dikkati çekilmek suretiyle,

Devamını Oku

Yeni Aktörler; Biden’ın Ekibi ve Libya’da Geçici Hükümet.. Türkiye’yi Nasıl Etkiler ?

Zeynep Gürcanlı

2021 yılı beraberinde uluslararası alanda Türkiye’yi çok yakından ilgilendiren konu ve ülkelerde yeni aktörleri de beraberinde getirdi.
ABD’de Joe Biden’ın yemin etmesiyle birlikte yeni ve Türkiye’yi çok yakından tanıyan ekibi göreve başladı.

Devamını Oku

Canım İstedi, Hadi Yeni Anayasa Yapalım !

Bülent Tezcan

Erdoğan bir süre önce birden yeni anayasa çağrısı yaptı. Doğal olarak akıllara ilk gelen soru şimdi bunun nerden çıktığı, samimi olup olmadığı ve neyi amaçladığıdır.

Devamını Oku

Türkiye’de Halkçılık 1960-1980

Doç. Dr. Burak Cop

27 Mayıs ihtilaliyle beraber Türkiye’de ithal ikameci sanayileşme modeline geçilmesi ve bu modelin toplumun geniş kesimlerini örgütlenmeye, siyasallaşmaya ve ulusal gelirden daha fazla pay almaya sevk etmesi siyasetteki halkçılık anlayışını da kökten değiştirdi.

Devamını Oku

Joe Biden Dış Politikada Neler Yapabilir?

Barış Doster

Joe Biden, ABD’de başkanlık koltuğuna oturunca, ülkenin iç barışının nasıl sağlanacağına, dış politikada ne tür değişiklikler yapacağına ilişkin tartışmalar yoğunlaştı. Zorlu bir tartışma bu. Çünkü ABD’nin işi içeride ve dışarıda kolay değil.

Devamını Oku

Eğitimin Geleceği, Demokrasinin Geleceği

Dr. Cem Kirazoğlu

“Eğitim, nasıl bir geleceğe sahip? Gelecekte bizi nasıl bir eğitim sistemi bekliyor?” soruları “Gelecekte nasıl bir insan hedefleniyor?” sorusundan bağımsız yanıtlanamayacak olan sorular.

Devamını Oku

Ortadoğu’da Barış ve İşbirliği Nasıl Sağlanır?

Yunus Emre

ABD’de yönetim değişikliği ve uluslararası politikada yaşanan son gelişmelerin ardından gözler bir kez daha Orta Doğu’ya çevrildi.

Devamını Oku

Ülkemizde ‘Güvensiz Güvenlik’ İle Nereye Kadar?

Yüksel Mansur Kılınç

Tüm dünyada güvenlik ve istikrar, riskler ve tehditlerle karşı karşıyadır. Başta siyasi, sosyal, ekonomik, askeri, teknolojik ve çevre faktörleri olmak üzere, hemen hemen her alanda yaşanan gelişmeler istikrar ve güven ortamını da tehdit edebilmektedir.

Devamını Oku

Yapıcı Güvensizlik Oyu Yapıcı Mı?

Av. Onur Kılıç

Montesquieu yasama, yürütme ve yargının tek elde toplanmaması gerektiğini ve yasama ile yürütme güçlerinin aynı kişi veya grubun elinde olması halinde, özgürlükten söz edilemeyeceğini belirtmektedir.

Devamını Oku

Hayattan Rengi Alın, Geri Neyi Kalır Ki ?

Av. Sera Kadıgil

Bir boya firmasının çok tutan sloganıydı, hatırlarsanız. Gayet de yerinde bir soruydu.En azından yeterince şanslı olanların ev hapsinde neredeyse birinci yılı tamamladığı şu günlerde, hayatın renginin sanat olduğu gerçeği sanıyorum netleşti.

Devamını Oku

Türkiye Ekonomisi ve Moratoryum Tartışması

Pınar Kıvandık Türker

Türkiye’de 2017 yılından bu yana zaman zaman çeşitli mecralarda moratoryum ilan edileceğine dair tartışmalar gündeme geliyor.

Devamını Oku

Eğitimde Güncel Sorunlar

Dr. Niyazi Altunya

Eğitimle ilgili geçmişimizden bugüne hem bazı önemli sorunlar hem de azımsanmayacak bir birikim kalmıştır. Bunları satırbaşlarıyla anımsayalım.

Devamını Oku

Başlarken

Modernleşme, zenginleşme, özgürleşme…
20.yüzyılın başında mazlum milletlere örnek bir bağımsızlık savaşı veren milletimiz, Cumhuriyet projesiyle bu üç önemli hedefe yöneldi.

Devamını Oku

Güçlü Demokratik Parlamenter Sistem

Bülent Tezcan

Demokrasi sorunu tek başına değil ama öncelikli olarak bir anayasa sorunudur. Demokrasinin ihtiyaç duyduğu kurumsal yapının inşasında, yazılı olsun olmasın anayasaların payı kuşkusuz çok önemlidir.

Devamını Oku

Dünya’da ve Türkiye’de Tarihsel Halkçılık

Doç. Dr. Burak Cop

Günümüzde popülizm denildiği zaman zihinlerde oluşan imge ile 19. Yüzyıl sonu – 20. Yüzyıl başındaki halkçı, yani popülist hareketler arasında büyük bir farklılık bulunuyor.

Devamını Oku

Covid-19 Yerli Aşı Üretimi

Op.Dr.Fikret Şahin​​​​​​​​​

Aşı konusunda son 2 aylık periyotta 2 defa belirsizlik yaşıyoruz. Bunların ilki Grip aşıları konusundaydı, normal şartlarda Eylül-Ekim aylarında uygulanması gereken grip aşının ülkemize gelmesi bir hayli gecikti.

Devamını Oku

2021’e Girerken Türk Dış Politikasına Bakış

Zeynep Gürcanlı

Yayılma Dönemi Bitti…
Türk dış politikasında 2020’yi tek kelime ile özetlemek gerekirse, buna “yayılma yılı” demek mümkün.

Devamını Oku

Çarpıtılan Tarih ve Gerçekler

Yunus Emre

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş döneminde CHP’nin izlediği dış politika üzerinden yaptığı açıklamalar, bugün Türk dış politikasının içerisinde bulunduğu krizi kamuoyundan saklama amacını taşımaktadır.

Devamını Oku

Sağlık Alanında Avrupa Birliğinin Kamu Özel İşbirliği Deneyimleri

Op.Dr. Fikret Şahin

Ülkemizde özellikle şehir hastaneleri üzerinden tartışılan sağlık alanındaki Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modelini bizden önce deneyen birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesi oldu.

Devamını Oku

Covid-19 İle Birlikte Derinleşen Toplumsal Eşitsizlikler Hk.

Yunus Emre

COVID-19 Pandemisi çok kısa bir zamanda tüm dünyaya yayıldı, milyonlarca kişinin enfekte olmasına ve şu ana kadar yaklaşık 1 milyon 150 bin kişinin ölümüne sebep oldu.

Devamını Oku