Siyasal Paradigmalar
Süleyman Bülbül Sadece ekonomi değil, ülkede temel hak ve özgürlükler de gasp edildi. İfade ve basın özgürlüğü sansürlendi, yurttaşların sosyal alanlarına ve eğlence kültürüne müdahale... Adalet Raporu – 7
Gönderiyi Paylaşın

Süleyman Bülbül
CHP Aydın Milletvekili
TBMM Adalet Komisyonu Üyesi

 

GİRİŞ

Mayıs – Eylül dönemine ait Adalet Raporu, Türkiye’nin en başta ekonomik adaletsizliğini ortaya koymaktadır. Yaşam koşullarının iyileştirilmesinin aksine, iktidarın hırslı ve bencilce uyguladığı yanlış ekonomi politikaları yüzünden hızla değişen ve yükselen enflasyon, yurttaşların “insan onuruna yaraşır bir yaşam” hakkını ellerinden almıştır. Ev kiralarındaki fahiş artış, temel gıda, eğitim ve sağlık alanlarındaki zamlar yurttaşların mağduriyetine sebep olmuştur.

Sadece ekonomi değil, ülkede temel hak ve özgürlükler de gasp edildi. İfade ve basın özgürlüğü sansürlendi, yurttaşların sosyal alanlarına ve eğlence kültürüne müdahale edildi. Bu kapsamda, en az 269 toplantı ve gösteri yürüyüşüne polis tarafından müdahale edildi. Hem bu eylemlerde, hem de çeşitli soruşturmalar kapsamında en az 3 bin 268 kişi gözaltına alındı. Bazı illerde toplam 292 gün süreyle eylem ve etkinlikler yasaklandı. En az bin 341 internet sitene erişim engeli getirilirken, onlarca haber sitesinin en az 594 içeriğinin kaldırılmasına karar verildi. En az 27 konser, festival iptal edildi.

Her raporda belirtiği gibi bu ihlaller sadece basına yansıyanların bir derlemesidir. Bunların yanı sıra bilgisine erişemediğimiz pek çok olay yaşanmaktadır. O nedenle “en az” denilen bu tablo aslında ülkedeki adaletsizliğin sadece görünen yüzüdür.
Gelinen süreçte hukukun üstünlüğünden ve sosyal devlet anlayışından uzaklaşılmış keyfi uygulamalar ile ülke yönetilmektedir. Yargı, kutuplaşmayı sağlayan aparat olarak kullanılmıştır. Adaletin her türlü güç odağından önde tutulması gerekir. Vatandaşın bağımsız mahkemelerde yargılanamayacak olma endişesi had safhadadır. Gözaltıların gözdağına, tutuklamaların ise cezalandırmaya dönüştüğü bir yargı sistemi mevcuttur.

Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül (2022) aylarına ilişkin rapora erişmek için tıklayınız.

Şimdiye kadar Yorum yok.

Aşağıda Yorum bırakmak için ilk siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir