Siyasal Paradigmalar
Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu'nun Dünya Halleri toplantılarının bu haftaki konuğu, İstanbul Milletvekili, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dış politika Başdanışmanı, Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz... Dünya Halleri’nin Bu Haftaki Konuğu Ünal Çeviköz
Gönderiyi Paylaşın

Ünal Çeviköz: “Türkiye Algısı Fevkalade Kötü”

Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu’nun Dünya Halleri toplantılarının bu haftaki konuğu, İstanbul Milletvekili, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dış politika Başdanışmanı, Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz oldu.

Çeviköz, 12 Eylül askeri darbesinin ardından, uluslararası alanda Türkiye’ye ilişkin algının ilk kez bu kadar olumsuz olduğunu vurgulayarak, “Türkiye sorun çözücü değil, bazı ülkelerden tarafından sorunın yaratıcısı olarak görülüyor.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin dış politikanın en önemli unsurlarından olan “güvenilirlik ve inandırıcılığını kaybettiğini”, izlenen politikada “öngörülebilirlik kalmadığını” söyleyen Çeviköz, CHP’nin Türkiye’nin yeniden bölgesinde etkin olabilmesi için CHP’nin ortaya attığı “ortadoğu bölgesel işbirliği teşkilatı” önerisi konusunda da bilgi verdi.

Teşkilatın Suriye, Irak ve İran’la kurulmasının, ancak diğer bölge ülkelerine de açık olmasının planlandığını anlatan Çeviköz, amacın ise “sorunları bölge dışından güçlerin eline bırakmamak, çözüm için bizzat bölge ülkelerinin inisiyatif almasını sağlamak” olarak açıkladı.

AK Parti hükümetinin izlediği dış politika çerçevesinde Türkiye’nin bölge ülkelerinden Mısır’la ve İsrail’le ilişkilerini alt seviyeye indirdiğine de dikkat çeken Çeviköz, bu durumdan en çok yararlanan ülkelerin ise Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi olduğunu vurguladı. Çeviköz, Rum-Yunan ikilisi öncülüğünde Akdeniz’de kurulan Türkiye karşıtı cephenin “geri döndürülebilir” olduğunu belirtilir,  bunun için ilk şartın Türkiye’de iktidar değişikliği olduğunu da söyledi. Çeviköz “mevcut durumdan geri dönüş mümkün ama kolay değil. Çünkü bu bir güven meselesi” dedi.

Batı’da da Türkiye algısının “fevkalade kötü” olduğunu söyleyen Çeviköz, “bunun en temel nedeni AİHM kararlarının uygulanmamasıdır. Üzerine bir de İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılarak, bu olumsuz imaj iyice pekiştirildi” dedi. Bu olumsuz algının düzeltilmemesi halinde Türkiye’nin kurucusu olduğu Avrupa Konseyi üyeliğinin tartışmaya açılabileceği tehlikesine de dikkat çeken Ünal Çeviköz, “şahsım diplomasisi” yerine, çoğunlukçu parlamenter sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Şimdiye kadar Yorum yok.

Aşağıda Yorum bırakmak için ilk siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir