Siyasal Paradigmalar
Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu'nun "Dünya Halleri" yayınında bu hafta konuk, gazeteci, yazar ve yetkinreports haber/yorum sitesinin kurucusu Murat Yetkin oldu. İzlemek için tıklayınız. Dünya Halleri’nin Bu Haftaki Konuğu Gazeteci Murat Yetkin
Gönderiyi Paylaşın

Murat Yetkin: “Afganistan bataklığına bulaşmamalı”

Siyasal Paradigmalar Düşünce Platformu’nun “Dünya Halleri” yayınında bu hafta konuk, gazeteci, yazar ve yetkinreport haber/yorum sitesinin kurucusu Murat Yetkin oldu.

Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın NATO zirvesi çerçevesinde yaptıkları görüşmenin yanı sıra, NATO zirvesinde görüşülenler, yeni tehdit algıları konusundaki görüşlerini paylaştı.

Türkiye’nin Afganistan’da Kabil havaalanının kontrolü ve işletmesini üzerine alması fikri üzerine konuşan Yetkin, “Afganistan bataklığı deniyor oraya. İmparatorluklar bataklığı deniyor. İngilizler, Ruslar, Amerikalılar çuvalladı Afganistan’da” diye konuştu.

Pakistan’la beraber hareket etmeden, Afganistan’da denge kurulmasının mümkün olmadığını kaydeden Yetkin, Türkiye’nin ise -eğer giderse- Afganistan’a yeni Afgan hükümetinin daveti şartıyla ve çok iyi sınırlanmış bir görev yönergesiyle gitmesi gerektiğini söyledi. Yetkin, “Afganistan büyük güçlerin mezarlığıdır. O yüzden askeri olarak uzak durmakta fayda var” diye konuştu.

“NATO, ÇİN’İ HASIM OLARAK NİTELENDİRDİ”

NATO bildirisinde ilk kez Çin’e geniş yer ayrıldığına, Çin’in NATO tarafından “düşman” olmasa bile “hasım” kategorisine alındığına dikkat çeken Yetkin, “NATO’nun kapsama alanı genişliyor. Bildiride, Pasifik bölgesinden yeni partnerler sayılıyor” ifadesini kullandı.

ABD dış politikasının en önemli hedefinin Çin haline geldiğini, bu çerçevede Biden yönetiminin ülkenin askeri gücünün yüzde 75’ini Çin bölgesine yığmaya başladığını, bu çerçevede de Ortadoğu’dan asker çektiğini anlatan Yetkin, “Amaç, İran’ı kontrol altına alıp, bölgeden çekilmek. (İsrail’in eski Başbakanı) Netanyahu bütün şımarıklığını gösterdi. Ama ne zaman ki Amerika’nın nükleer planına karşı, gitti. Ya da Başbakanlıktan gitmesine izin verildi.” dedi.

Yetkin, İran’a yönelik ABD ambargosunun işlemediğini, işlememesinin en büyük nedenlerinden birinin de İran petrolünün Çin tarafından satın alınması olduğunu kaydederek, “ABD yönetimi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki anlaşmazlıkları soğutup, gücü Rusya ve Çin’e çekmek istiyor” dedi.

“TÜRKİYE OLMADAN BÖLGEDE OYUN KURMAK ZOR”

Doğu Akdeniz’de yaşanan son gerilimlerin Türkiye olmadan bölgede bir oyun kurmanın çok zor olduğunu ortaya çıkardığını da belirten Yetkin, “Nitekim, Türkiye’nin içinde olmadığı East Med projesinden ilk çekilen ülkeler de İsrail ve İtalya oldu” dedi.

Dünyadaki istihbarat ağlarına da değinen Yetkin, dünyanın halihazırda en etkin istihbarat ağı olan 5 eyes-5 göz’ün genişlemekte olduğuna dikkat çeken Yetkin, “5 eyes, İngilizce konuşan ülkeler ABD, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada’dan oluşuyordu. Şimdi buna İngilizce konuşmayan ülkeler Japonya ve Almanya’nın da dahil olması konuşuluyor. Her ikisi de konumu itibarıyla istihbarat açısından önemli ülkeler” diye konuştu.

“BİDEN GÖRÜŞMESİ KADER GÖRÜŞMESİ DEĞİL, UYARI GÖRÜŞMESİYDİ”

Erdoğan ile Biden arasındaki görüşmeyi “kader görüşmesi değil, bir uyarı görüşmesiydi” diye nitelendiren Yetkin, Türkiye’nin Batı ile Avrasya arasında bir tercih noktasında olup olmadığı konusunda ise, “Türkiye’nin bir tercih noktasında olduğunu söylemek mümkün değil. Eğer NATO bildirisinin altına imza atıyorsanız, tercih noktasında değilsinizdir” dedi.

ABD’nin Türkiye’deki insan haklarına yönelik ilgisinin sadece “askeri ve ekonomik konularla sınırlı olduğuna” da vurgu yapan Yetkin, “Biden bir demokrasi zirvesi yapacağını anlatıyor. O zirve yapılırsa çok şaşırırım. Trump döneminde ABD’nin tüm foyası ortaya çıktı. Biden’ın ilericiliği de Filistin’e kadarmış. Filistinli çocukların öldürülüp, apartmanların başlarına yıkılmasına kadarmış” diye konuştu.

Şimdiye kadar Yorum yok.

Aşağıda Yorum bırakmak için ilk siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir