Siyasal Paradigmalar dış politika sohbetlerinin bu haftaki konuğu Emekli Büyükelçi Oğuz Demiralp oldu.
Kariyerinin büyük bölümünde Avrupa Birliği dosyasına bakan, bir dönem Avrupa Birliği Genel Sekreterliği görevini de yürüten Demiralp, mevcut siyasi durumda Türkiye’nin olası AB üyeliği konusunda karamsar konuştu. Demiralp, “Bugünkü durumumuzla AB’ye üyelik şansımız yok” dedi.
Türkiye’nin Avrupa Birliği macerasının, bilinenin aksine Atatürk dönemine kadar dayandığını, 1963 yılında İsmet İnönü’nün Başbakanlığı döneminde de AB’nin öncül kuruluşlarıyla Türkiye’nin ilişkiye geçtiğini, son olarak da Türkiye’nin AB macerasındaki en önemli mihenk taşlarından olan “adaylık” statüsünün kabul edildiği dönemin Bülent Ecevit’in Başbakanlığına rastladığına dikkat çeken Demiralp, CHP’nin bu yolda emeğinin çok olduğunu söyledi.
Gelinen noktada Avrupa Birliği’nin Türkiye Cumhuriyeti ile Türkiye’deki mevcut yönetim arasında bir “ayrıştırma” yaptığını, Avrupa Parlamentosu’nun aldığı son Türkiye kararının 76. maddesinde bu ayrımın yer aldığını kaydeden Demiralp, “AP kararının 76. maddesinde şahsım Türkiye’si ile Türkiye Cumhuriyeti’ni birbirine karıştırmayın mesajı veriliyor.” dedi.
Demiralp, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde Avrupa tarafından Kıbrıs Rum Kesimi’nin üye yapılması ile ilk engellemelerin başladığını, bunun AB açısından da yanlış bir tutum olduğunu söyleyerek, “erken genişlediler” dedi.
Yine Fransa’da Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin döneminin Türkiye’nin üyelik sürecine büyük zarar verdiğini de anlatan Demiralp, “O dönem Almanya’da Angela Merkel’in Başbakanlıktaki ilk yıllarıydı. Tecrübe eksikliği nedeniyle Merkel, Türkiye konusunda Sarkozy’nin adımlarını takip etmeyi tercih etti. Şimdi olsa, çok farklı davranacağına inanıyorum.” dedi.
Şimdiye kadar Yorum yok.
Aşağıda Yorum bırakmak için ilk siz olun.